HSLS: Tomašević uz ogroman prirez nema pravo poskupljivati troškove života

od HSLS

ZAGREB, 29. listopada 2021. (Hina) – Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uz ogroman prirez od 18 posto nema pravo poskupljivati troškove života Zagrepčankama i Zagrepčanima, poručili su u petak na konferenciji za novinare predsjednik HSLS-a Dario Hrebak i predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić.

“Ako se ovakva loša politika Grada Zagreba nastavi, Zagrebu bi se u idućim godinama mogao dogoditi odljev stanovništva u okolne gradove koji uopće nemaju prirez, s prihvatljivim troškovima života kao što su Samobor, Sveta Nedjelja i, naravno, Bjelovar”, istaknuo je Hrebak.
Klasić je podsjetio da je na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine Tomašević izvijestio o sveukupnom dugu Zagreba. Dodao je da je iznenađen te najavio moguće poskupljenje režija Zagrepčanima.
“Zar bi mi sada trebali plakati nad dugom Zagreba i očajavati, a naplatu duga prebaciti opet starim modelom na leđa građana povećanjem režija”, pita Klasić.
Podsjeća da se o dugovima Grada znalo već lani u rujnu kada je kreditni rejting Zagreba Agencija Standard & Poor’s snizila iz „BB“ u „BB-„.
Kako bi Tomaševiću olakšali rješenje sa dugovanjem Holdinga i Grada, HSLS-ovci mu predlažu poslovne poteze koje mora učiniti kako bi konsolidirao financije prije bilo kakvog povećanja režija Zagrepčanima.
Ističu kako je proteklih godina puno ljudi zaposleno u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu i puno se troši na njihove plaće te tvrde kako je to glavni izvor nestabilnosti u gradskim financijama i mjesto gdje Grad prvo treba probati uštediti.
HSLS ističe i kako je Državni ured za reviziju upozorio na velik broj ugovora o djelu u Gradu Zagrebu, u vrlo velikom iznosu od 15,6 milijuna kuna, i to za poslove koje bi trebali obavljati gradski službenici i namještenici u sklopu svog posla, a ne vanjski izvršitelji. Navode kako su izdaci za zaposlene u Gradu, u čemu su najveća stavka plaće, u ovoj godini planirani u iznosu od 4,8 milijardi kuna, što predstavlja čak 38 posto ukupnih rashoda.
Ističu i kako Grad Zagreb ima ozbiljnih problema s naplatom potraživanja te da je revizija našla milijardu i pol kuna nenaplaćenih potraživanja i to ne prema građanima, nego prema tvrtkama s kojima Grad surađuje.
Međutim, iako Grad Zagreb ima velik dug, ima i ogromnu imovinu koja nije u funkciji, a kako ima stabilne prihode i velik fiskalni kapacitet, financijski je prilično jak i ne bi trebao imati problema kod financiranja duga. Zato je, ističu HSLS-ovci “potrebna hitna prodaja mrtve gradske imovine a ne filozofiranje i beskrajne rasprave”.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS