Gradska uprava uputila u Skupštinu grada Zagreba prijedlog Odluke o sprečavanju odbacivanja otpada

od HSLS Zagreb

Uzrok povećanja broja divljih odlagališta leži u iskazanom neznanju u vođenju velikih sustava komunalnih djelatnosti , zbog čega Zg- Čistoća  već dvije godine ne MOŽE  uspostaviti kontinuiran i redovit odvoz odvojenog otpada 

Na  predstojeću sjednicu Gradske skupštine  gradonačelnik je uputio prijedlog odluke o sprečavanju odbacivanja otpada  kojima se kažnjavaju vlasnici nekretnina. Naime ako pojedini nesavjesni građani nepropisno odloži otpad , te ako se istome nemože utvrditi identitet , uklanjat će ga vlasnik terena te će i vlasnik biti kažnjen.  Na ovu nelogičnu odluku upozorili su na konferenciji za medije  Darko Klasić i Alen Lochert, predsjednik i potpredsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba .  U nastavku izdvajamo važne naglaske.

Darko Klasić upozorio je da je  novi način prikupljanja smeća povećao značajno broj divljih odlagališta u Zagrebu i okolici.

   Sigurno je pozitivno  da je gradska uprava  na čelu s gradonačelnikom g. Tomaševićem uvidjela da problemi s otpadom izmiču kontroli,  ali je isto negativno što rješenja kojima pokušavaju otkloniti probleme koje su prouzrokovali sami  kažnjavaju se vlasnici parcela na kojima je ilegalno netko odbacio smeće. Nama u HSLS je neshvatljivo da se kažnjava Zagrepčanke i Zagrepčane  koji poštuju zakone i pravila grada za nešto što nisu učinili a vlasnici su nekretnina na  koju su nesavjesni pojedinci odlučili odbaciti svoje otpad.   Kako su  često vlasnici takvog zemljišta naši stariji sugrađanima , koji  ne mogu nadzirati niti spriječiti ovakve nesavjesne pojedince , oni će ovom odlukom biti najviše oštećeni  te možemo očekivati da će ova odluka sigurno utjecati na  njihovu mirovinu i egzistenciju.

Ubrzavajući trend nepropisnog odbacivanja otpada u gradu Zagrebu odraz je loše politike upravljanja otpadom kao i nepostojeće dugoročne strategije gospodarenja otpadom  na što mi u HSLS-a već duže vrijeme upozoravamo i na našim tiskovnim konferencijama ponedjeljkom tako i djelovanjem u Gradskoj skupštini.  Problem je toliko rasprostranjen da divlja odlagališta počinjemo evidentirati ne samo na perifernim dijelovima grada, već unutar kvartova užega područja grada.

 Zato će HSLS na predstojećoj sjednici Gradske skupštine na ovu odluku uputiti amandman i  vjerujući  da  gradonačelniku nije bila namjera na ovaj način kazniti vlasnike zemljišta gdje se nelegalni otpad odlaže kada je pisan prijedlog ove Odluke.  Nadamo se da gradonačelnik  ima znanja i socijalne osjetljivosti,  te da će  prihvatiti naš amandman kako bi se spriječila ovakva krajnje neprihvatljiva odluka čiji uzroci se nalaze u dosadašnjim politikama gospodarenja otpadom ove gradske uprave .

Stranka Možemo i Tomislav Tomašević imali su niz dobrih ideja i prijedloga oko organizacije posljedica poplave i potresa u Zagrebu 2020. i 2021. , sada nakon jačeg nevremena dvije godine kasnije raspale su im se organizacijske sposobnosti kao kula od karata. Grad Zagreb nije ni nakon mjesec dana u stanju riješiti posljedice vjetra.

Drugi problem koji je nam je svakodnevno vidljiv je neuklanjanije posljedica nevremena  i mjesec dana nakon nevremena koje je pogodilo  Zagreb.  Iako su posljedice  ove jake oluje brojne  mislimo da je vremenski period od mjesec dana više nego dovoljan da se posljedice nevremena u Zagrebu saniraju.  U osvit prošlih lokalnih izbora kada je Zagreb pogodilo također veliko nevrijeme i značajni dio grada je bio poplavljen kao i nakon potresa današnji gradonačelnik i stranka Možemo  bili su izrazito kritični na djelovanje gradske i državne vlasti , sada su oni  sami pokazali kako ne znaju upravljati u ovakvim izvanrednim okolnostima . Možemo samo pretpostaviti kakva bi bila reakcija gradske uprave u slučaju nekakve teže elementarne nepogode kada nisu u stanju riješiti posljedice ovakvog nevremena niti nakon mjesec dana od nevremena. 

  Klasić je također napomenuo da jedan odgovornosti  od ovakvo velikih šteta leži i u Zrinjevcu te njegovom planu fizičkog opsega u usluga u 2023., gdje  uopće ne postoji  stavka orezivanja stabala!? Jedino orezivanje koje je planirano jest orezivanje živice. I onda se čudimo posljedicama nevremena na naše parkove , pa Zrinjevac u planu nije ni imao uopće njihovo održavanje.

   U Planu poslovanja za 2023. Zrinjevac planira imati dobit od 3.681.000 €,  što  je oko 11% od planiranog prihoda. Primarna zadaća Zagrebačkog  holdinga je davanje komunalne usluge, a u slučaju podružnice Zrinjevac to je projektiranje, uređivanje i održavanje javnih i ostalih zelenih površina, dječjih igrališta, športskih i rekreacijskih objekata. Zakon o komunalnom gospodarstvu članak 9.  kaže: „Komunalne djelatnosti ne obavljaju se radi stjecanja dobiti, već radi osiguravanja isporuke komunalnih usluga korisnicima prema načelima komunalnog gospodarstva propisanim ovim Zakonom (načelo neprofitnosti), dakle davanje komunalne usluge je ispred svih drugih zadaća Zg holdinga zaključio je Klasić.

 

  U svom izbornom programu, pod odjeljkom Zeleni Zagreb za zdravlje građanki i građana,  sadašnja gradska vlast dala je nekoliko obećanja. Između ostalog da će svakom kvartu omogućiti kvalitetan park i šetnicu. Nemoguće je to u potpunosti ostvariti u četiri godine, no do ovog trenutka, a nalazimo se u trećoj godini mandata ove gradske vlasti, nigdje nije planirana izgradnja niti jednog jedinog novog parka. Ne samo to, nego u planu nije niti uređenje postojećega, npr. Trga dr. Franje Tuđmana, koji već jest park, ali potpuno zapušten. Dakle, ne samo da nema izgradnje novog, nego niti uređenja i održavanja postojećeg. Potonje se najbolje vidi po količini srušenih stabala za vrijeme oluje prije nešto više od mjesec dana. Da su ista održavana i orezivana kako treba, zacijelo bi ih manji broj nanio štetu privatnoj i gradskoj imovini. O tome su se u medijima već oglasili i stručnjaci iz područja arborikulture, urbanog šumarstva i drugih disciplina, ali izgleda da njih nitko ne čuje. Grad Zagreb ima i katastar stabala koji omogućava sustavnu i plansku brigu o stablima, no čini se da niti sadašnja vlast, poput bivše, ne čini ništa po tom pitanju iako im je zelena boja u prvom planu. Rekao je Alen Lochert, potpredsjednik GO HSLS-a grada Zagreba.

 

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS