Gradonačelnik se treba ispričati pacijentima koji su ostali bez obiteljskih liječnika

od HSLS

Početkom nove godine 2913 naših sugrađana neugodno se iznenadilo nakon što je ostalo bez svojih obiteljskih liječnika, što je većina vjerojatno doznala iz medija. Nažalost nije riječ o iznimci, nego o pravilo u zdravstvenom sustavu Grada Zagreba jer se ordinacije već dulje vrijeme zatvaraju odlaskom liječnika u mirovinu, pri čemu se često propusti obavijestiti njihove korisnike. Pacijenti uglavnom saznaju za umirovljenje svojeg obiteljskog liječnika tek kada zatrebaju liječničku pomoć i naiđu na zatvorena vrata svoje ordinacije.

Organizacija rada domova zdravlja i primarne zdravstvene zaštite u Zagrebu u isključivoj je nadležnosti gradske uprave i gradonačelnika Tomaševića s obzirom na to da su SDP i Možemo imenovali sve članove upravnih vijeća i ravnatelje zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu kojima upravlja Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Nakon gotovo polovice njezina mandata primjetno je da zdravstvena zaštita građana nije među prioritetima rada nove gradske vlasti, koja nije prepoznala važnost zdravstvene zaštite Zagrepčana, što je također razvidno iz novog organizacijskog ustroja gradskih ureda.

U konkretnom slučaju DZ Zagreb Centar i Grad Zagreb, kao osnivač navedene zdravstvene ustanove, obvezni su bili obavijestiti pacijente koji su bili dodijeljeni timovima koji prestaju s radom o mogućnosti prijave kod drugog liječnika. Bitno je javno pojasniti da je zakonska obveza svakog doma zdravlja i županije, kao osnivača zdravstvene ustanove, organizirati i pružati adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu skrb pacijentima na njihovu području.

– To svakako uključuje i informiranje pacijenata o promjeni njihova liječnika.

– Tema uopće ne bi trebala biti ukidanje ambulanti liječnika obiteljske medicine, nego pravovremeno i jasno informiranje pacijenata.

– Ako pacijenti lutaju tražeći svojeg liječnika, jasno je da nisu bili adekvatno obaviješteni.

To je u konačnici učinjeno, ali sa zakašnjenjem i na štetu pacijenata koji su na vrhuncu respiratornih bolesti tragali za svojim liječnicima. Kaže se da tko radi, taj i griješi, ali da se više ne bi ponavljale iste ili slične pogreške, cjelokupan slučaj trebao se pravilno komunicirati, i to s prave adrese, odnosno one Doma zdravlja Zagreb-centar te gradske uprave i gradonačelnika Tomaševića, a ponajprije ispričati se pacijentima, koji jedno vrijeme nisu znali kome da se obrate i gdje da potraže zdravstvenu pomoć.

Predsjednik HSLS-a Zagreba Darko Klasić vjeruje da će Grad Zagreb pokazati da MOŽE preuzeti odgovornost jer isključivo tako MOŽEMO spriječiti ponavljanje budućih sličnih propusta.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS