Dan planeta Zemlje – podržimo održivo!

od HSLS

Danas se podsjećamo na obvezu da čuvamo svoju Zemlju i održivo koristimo njene resurse. No dok Hrvatska ide u korak s trendovima zelene tranzicije, pri čemu je Vlada RH implementirala važne EU direktive i smjernice, Zagreb kao najveći hrvatski Grad generira preko 20% ukupnih količina otpada i nažalost već dugi niz godina nema bitnijih pomaka u ovom sektoru.

Kao glavni grad jedne od država članica EU predstavlja svojevrsnu „crnu rupu“ kada je u pitanju otpad jer nema izgrađeno niti jedno postrojenje za obradu miješanog otpada, reciklabilnog otpada i biootpada. U tom smislu nas je čak pretekao i Beograd koji upravo pušta u rad modernu energanu na otpad. U protekle dvije godine Zagreb nije napravio niti jednu prijavu niti je povlačio EU sredstva da riješi ovaj problem. Nažalost ni drugi segmenti nisu ništa bolji u odnosu na recentnu prošlost: automobilske kolone, zaostajanje u korištenju obnovljivih izvora energije, neiskorištavanje geotermalnog potencijala…

Zahvaljujući ustrajnosti HSLS-ovog zastupnika u gradskoj skupštini, Kristijana Jelića, novi prijedlog odluke o komunalnom redu grada Zagreba koji će biti u četvrtak na sjednici skupštine integrirao je odredbe zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

“Podržimo održive politike koje bi u konačnici trebale rezultirati smanjenjem i ublažavanjem evidentnih klimatskih promjena koje su u tijeku”, istaknuo je ispred zagrebačkog HSLS-a Mirko Budiša, predsjednika Savjeta za zaštitu okoliša i održivost prirode.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS