Odana počast hrvatskom pjesniku Antunu Mihanoviću

od HSLS

Članovi Županijske organizacije HSLS-a zajedno sa g. Žarkom Katićem, Državnim tajnikom Ministarstva unutarnjih poslova i stranačkim dužnosnikom, povodom rođenja hrvatskog pjesnika Antuna Mihanovića (10.04.1796.g.), posjetili su njegov grob u Klanjcu i odali mu počast, te su obišli i spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku.

Antun Mihanović bio je pjesnik, pravnik i veleposlanik, a prilikom službovanja kao vojni sudac u Italiji, 1925.g. napisao je i objavio knjižicu pod nazivom „Reč domovini od hasnovasti pisanja vu domorodnom jeziku“ koja je nakon toga bila osnova programa Hrvatskog narodnog preporoda na kojem je čelu bio Ljudevit Gaj. U Veneciji je 1818.g. pronašao rukopis Osmana Ivana Gundulića koji je na njegov zahtjev objavljen. Iste godine u Padovi je objavio svoju drugu knjigu „Znanostih i narodnoga jezika prijateljem“ . Njegovo najpoznatije djelo je pjesma „Horvatska domovina“ koja je dala veliki doprinos Ilirskom preporodu u Hrvatskoj, a tiskao ju je Ljudevit Gaj 1835.g. u listu Danica.

„Horvatska domovina“ danas je poznata kao hrvatska himna „Lijepa naša“, 1891.g. je prilikom izložbe Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva u Zagrebu, prvi put navedena kao hrvatska himna. Kao hrvatska himna formalno-pravno proglašena je ustavnim amandmanom u Saboru SR Hrvatske 29.02.1972.g.

Zalaganjem Družbe Braće Hrvatskog Zmaja 24.11.1835.g. u Zelenjaku kraj Klanjca podignut je spomenik hrvatskoj himni. Antun Mihanović bio je hrvatski domoljub koji se svojim liberalnim pogledima borio za prava
hrvatskog građanstva.

Kao što smo naveli prilikom obilježavanja rođenja hrvatskog slikara Otona Ivekovića, Hrvatska socijalno liberalna stranka nastavit će obilježavati sjećanja na velikane iz Hrvatske povijesti na području svog djelovanja u Krapinsko-zagorskoj županiji i šire.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS