Nova epizoda nesposobnosti gradske vlasti – HSLS prijavio Gradsku upravu prosvjetnoj inspekciji

od HSLS

Gradonačelnik je u petak održao sastanak s Povjerenstvom za izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, koje je o programu govorilo još u rujnu. Sâma namjera uvođenja takvih programa je dobra, ali zabrinjava način na koji gradska uprava određuje prioritete u upravljanju sustavom. Jedan važan program za građanski odgoj – Škola i zajednica polazi od toga da mladi trebaju prepoznati društvene probleme i pojave, a očigledno je da bi to svojim primjerom prva trebala pokazati gradska uprava prepoznavanjem problema i prioriteta u svojem djelokuru, ponajprije u obrazovnom sustavu Grada Zagreba.

Dok se gradonačelnik bavi kurikulumom za Građanski odgoj, 253 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, koje pohađa gotovo 96 000 učenika osuđena je na čekanje da gradska uprava počne funkcionirati i donositi potrebne odluke za njihov svakodnevni rad.

Zagrebačke osnovne, srednje škole i vrtići, svakodnevno se muče s kontinuiranim radom zbog problema prouzročenih pandemijom bez odgovarajuće regulatorne kao i materijalne potpore gradske uprave kako bi svojim zaposlenicima osigurala uvjete za neometan i siguran rad jer ona očigledno ima druge prioritete.

Zaposlenici i ravnatelji tih gradskih ustanova svakodnevno improviziraju kako bi osigurali rad obrazovnog i odgojnog sustava u Zagrebu. Stoga, većinu ravnatelja i zaposlenika zagrebačkih obrazovnih ustanova treba pohvaliti za izniman trud i snalažljivost u ovakvim uvjetima rada, u kojima su prepušteni sâmi sebi.

Shvaćamo da uzrok financijskih problema Zagreba izravno utječe na rješavanje velikog dijela problema i funkcioniranje Gradskog ureda za obrazovanje, ali nam je neshvatljivo nedonošenje izvršnih odluka gradske uprave koje su nužne za nesmetan rad odgojno-obrazovnih institucija u Zagrebu.

Jedan od najočitijih pokazatelja neodgovornosti gradske uprave, kao osnivača zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, jest primjer javnog natječaja za članove školskih odbora, koji je raspisan još 9. kolovoza 2021. godine, a na koji su se javile stotine građana, a koji do danas nije okončan.

Iako je od početka natječaja prošlo već pet mjeseci, a od početka školske godine četiri mjeseca te, s obzirom na to da svi školski odbori zagrebačkih škola do 7. listopada donose kurikulum, program i plan rada za tekuću školsku godinu, neimenovanjem članova školskih odbora od strane grada Zagreba izravno se blokira i utječe na legitimnost rada upravnih tijela zagrebačkih obrazovnih ustanova, za koje je izravno nadležan sâm grad kao njihov osnivač.

Zbog ove nove epizode nesposobnosti gradske vlasti, Darko Klasić ispred HSLS Grada Zagreba prijavio je u petak 21. siječnja gradsku upravu prosvjetnoj inspekciji kako bi ju potaknuo da ubrza donošenje nužnih i transparentnih zakonom propisanih odluka koje će, nadamo se, rezultirati uspješnijim vođenjem zagrebačkih obrazovnih ustanova.

Iznimno je važno da gradska uprava utvrdi prioritete svojeg rada te su neprihvatljivi svaki zastoj i neodlučnost u pogledu donošenja odluka.

Zato gradska uprava i gradonačelnik Tomislav Tomašević za ovaj „izostanak s nastave“ ne može dobiti od HSLS-a ispričnicu i ocjenu „opravdano“.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS