„Napad na medije napad je na temelje liberalne demokracije i društvo temeljeno na slobodi govora“

od HSLS

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE HSLS-a:

„Napad na medije napad je na temelje liberalne demokracije i društvo

temeljeno na slobodi govora“

Poštivanje slobode izražavanja u potpunosti je spojivo s oštrom kritikom, ali HSLS najoštrije osuđuje napade na medije tijekom jučerašnjeg prosvjeda protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera na Trgu bana Josipa Jelačića jer to prelazi granice slobode govora.

Činjenica da je do napada na predstavnike medija i medije općenito došlo upravo povodom prosvjeda čiji je organizator „Inicijativa Prava i slobode“ potvrđuje da je sloboda najveće političko pitanje, a nerijetko i mit kad ju se degenerira na razinu ideološkog instrumenta.

Danas su svima puna usta slobode govora, a često od istih ljudi čujemo suprotne stavove po pitanju slobode i prava manjina, istospolnih zajednica ili slobode poduzetništva. Sloboda nije nešto što se uzima s police kada nam zatreba, ona se živi svakog dana i uvijek dolazi u paketu s odogovornošću, ali ne i uskraćivanjem prava te sloboda drugih pojedinaca u društvu, a jučer smo svjedočili napadima kojima se u ime tuđih sloboda nasrnulo na temeljna prava i slobode predstavnika medija.

Vrlo slične koncepcije slobode dovele su i do prvih tadašnjih javnih napada na slobode drugih pod okriljem tzv. Kristalne noći i to u vrlo sličnim okolnostima, u kojima su pojedine političke opcije manipulirale građanima u stanju bijede, siromaštva, društvene i ekonomske krize, straha i očaja kako bi pribjegli totalitarnom rješenju – napadu na drugog čovjeka.

Za demokratsku državu građani Hrvatske krvlju su se borili 90-ih godina, a ona je, premda nije idealna, još uvijek politički slobodna država – u kojoj je većini njezinih građana omogućena ista ta sloboda, ali bez nasilja. Sloboda nas stoga štiti od zlouporabe države, ali država nas štiti od zlouporabe slobode, onih koji bi prolijevali krv drugih u ime svojih koncepcija slobode.

Kritike i argumenti jučer su na skupu zamijenjeni zasjenjeni nasiljem. Upravo stoga, dok još nije kasno, HSLS ima potrebu reagirati jer sve je očitije da pojedinci instrumentaliziraju nezadovoljne građane i žele kritičku kulturu zamijeniti huškačkom nekulturom. Sukobima „mi“ – „oni“ želi se iz funkcionirajućih javnih arena, u kojima se sukobi rješavaju nenasilnim sredstvima, preseliti izvan državnih institucija, na ulicu.

Rasprave o slobodi poželjne su zbog njezine neizmjerne vrijednosti, ali nju ne prepoznaju ni ne dijele oni koji uzvikuju da se sloboda ne prodaje, a istodobno slobode i prava drugih ne poštuju niti su zainteresirani za funkcioniranje poretka koji štiti slobode svih, a ne samo „njih“.

Dario Hrebak, v.r.

Predsjednik HSLS-a

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS