Hrebak, Klasić i Puškarić predstavili HSLS-ove prijedloge kako učiniti Strategiju za razvoj poljoprivrede boljom

od HSLS

Danas je u Hrvatskome saboru održana konferencija za novinare Darija Hrebaka – predsjednika HSLS-a, Darka Klasića – saborskog zastupnika HSLS-a te Marija Puškarića – predsjednika Odbora za poljoprivredu HSLS-a, jednog od najvećih proizvođača povrća i industrijskog bilja koji je od malog obiteljskog OPG-a uspio razviti uspješni poljoprivredni biznis, koji je itekako konkurentan. Gospodin Puškarić nam svojim iskustvom šalje poruku da se od poljoprivrede može u Hrvatskoj dobro živjeti.

„Danas smo predstavili prijedloge HSLS-a koji mogu Strategiju razvoja hrvatske poljoprivrede učiniti još boljom. Marijevo iskustvo odlučili smo iskoristiti jer smatramo da se hrvatska poljoprivreda ne smije oslanjati samo na poticaje naime, mi smo zadnjih desetak godina uložili nekoliko desetaka milijardi kuna kroz razne oblike poticaja, a pritom nam se poljoprivredna proizvodnja duplo smanjila. HSLS će tijekom saborske rasprave o strategiji predložiti nekoliki ideja s kojom Strategija može postati još bolja.” – istaknuo je Dario Hrebak

“Strategija je dobra, pokazuje da smo dio EU jer su svi ciljevi zajedničke poljoprivredne politike EU ugrađeni u Strategiju, no mi moramo dodatno voditi brigu o našim specifičnostima. Najveća razlika između nas i ostalih članica EU je ta da je u Republici Hrvatskoj gotovo trećina zemljišta koje je nekada bilo poljoprivredno danas, izvan funkcije. Naime, na zapuštenom zemljištu se nekontrolirano povećava pojava divljih životinja koje čine značajne štete na usjevima i stoci. Zbog iseljavanja ruralnih područja zemljište se ne može staviti u funkciju jer nema vlasnika. Vlasnici zemljišta su napustili Republiku Hrvatsku i ne vode brigu o svom vlasništvu, a vlasništvo pored prava ima i obaveze.

U narednim godinama, naš prvi cilj mora biti što brže i što više površina privesti kulturi i vratiti u proizvodnju. Za navedeni cilj potrebno je izraditi zakonodavni okvir koji će to omogućiti, ali i stimulirati poljoprivrednike da se angažiraju na tom poslu.

Da bi se vlasnike motiviralo da vode brigu o svom vlasništvu nužno je uvođenje novčanih kazni za neobrađeno poljoprivredno zemljište. To nije popularno, ali je nužno ako zaista želimo nešto promijeniti i dati novu perspektivu poljoprivredi i životu u ruralnom prostoru.

15 % sredstava koja su prebačena iz Fonda ruralnog razvoja u izravna plaćanja treba usmjeriti u vraćanje u funkciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i u ulaganja u dugotrajnu imovinu OPG-ova. Visoka izravna plaćanja koja imamo su jedan od glavnih razloga smanjene vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te njihovo smanjenje bi imalo samo pozitivan utjecaj na rast proizvodnje.

Zakon o nasljeđivanju je zasebna tema, ali u sklopu Strategije, Ministarstvo poljoprivrede treba je posebno otvoriti i regulirati u svrhu održivosti poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Predlažemo da se Zakonom o nasljeđivanju onemogući cjepkanje i ovako premalih gospodarstava, jer je ponegdje vlasništvo podijeljeno čak i na 1600 suvlasničkih dijelova pa samim zemljištem ne može nitko gospodariti i ono je zbog toga izvan proizvodne funkcije. Poljoprivredno zemljište je od posebnog interesa i važnosti za Republiku Hrvatsku i rješavanjem tog problema se moramo ozbiljno pozabaviti.” -istaknuo je Puškarić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS